tisdag 11 augusti 2009

Talar ut om mod.

På förekommen anledning inleddes häromdagen en diskussion angående termen mod.

Mod.

Vad är egentligen mod? Jag har aldrig sett mig själv som särskilt modig. Står och väger när andra satsar. Velar, funderar, avväger, kalkylerar. Visualiserar mig själv falla när jag hoppar, krascha när jag droppar. Allt är egentligen lite för högt, lite för brant, lite för stort, lite för nära någon kant. Den där kanten som jag trevande närmar mig med pergamentstorr mun, tårarna brinnande bakom ögonlocken. Med asplövsknän och handsvett, varm i hela kroppen. Slåss med mig själv. Två steg fram men ser mig över axeln för att vara säker på att det alltid går att ta ett tillbaka. Brutal rädsla, kittlande nervositet blandat med en galen nyfikenhet. Den där nyfikenheten som väcker modet och driver det. Den opålitliga nyfikenheten som leder en fram till kanten och lämnar en där. Ensam att reda ut situationen med bara sitt obefintliga mod till hjälp. Nyfikenheten knuffar modet framför sig. Mot kanten. Som är för hög.

Det slutar alltid med att jag gör det ändå. Det där farliga som jag inte tordes. Trots att jag är så rädd. När jag tänker på hur ofta jag cyklar fortare än vad jag törs eller åker skidor brantare än vad jag egentligen trodde att jag kunde så är jag kanske ganska modig ändå. I förhållande till vad jag egentligen törs. Kan man vara modig i förhållande till sig själv eller är mod alltid irrelativt?. De personer omkring mig som jag ser som modiga är sällan rädda, men är mod mod utan rädsla? Kan man vara modig om man inte är rädd?

3 kommentarer:

  1. Mod måste väl ändå var allt man gör som man inte gjort förr? När man inte är helt säker på utgången men ändå försöker. Försöker komma lite längre, lite högre, lite djupare, lite mer.
    Att hoppa bungy eller fallskärm ellr att säga uttryskligen att man verkligen älskar någon andra gången är inte mod. Det kan möjligen vara bekräftelse.
    Mod är att göra lite mer än det man förväntas göra och som innebär en liten eller stor risk för en själv.
    Men frågan är om mod inte alltid är att göra något bra för någon eller något man inte direkt tjänar något på och som man inte alltid får omgivningens cred för. Men som man ändå är villig att ta en risk för. Eftersom det känns rätt i hjärtat.

    Bra fråga!!!

    SvaraRadera
  2. "Mod är vad den fege tar till när han inte törs"- Sven-Erik Ivar Marklund

    SvaraRadera
  3. Visste väl att det måste vara någon med ett dubbelnamn som hade uppfunnit mod...

    SvaraRadera